μπονσαι

Τι σημαίνει η λέξη μπονσαι;

     Η λέξη μπονσαι σημαίνει “μικρό δέντρο σε ρηχό δοχείο ”.Τα bonsai στην πραγματικότητα είναι μια μικρογραφία των δέντρων που βρίσκονται στη φύση. Τα φύλλα τους είναι μικρού μεγέθους και ο κορμός τους έχει ιδιαίτερο σχεδιασμό. Τα bonsai είναι μια μοναδική τέχνη που έχει τις απαρχές της στις χώρες της ανατολής και προσφέρουν ένα τέλειο αρμονικό αισθητικά αποτέλεσμα.

Τι συνθήκες χρειάζονται τα μπονσαι για να μεγαλώσουν σωστά;

      Για να τοποθετήσουμε τα δέντρα bonsai στο κατάλληλο μέρος πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αρκετούς παράγοντες όπως το τοπικό κλίμα, την εποχή του χρόνου κτλ.

Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε αν το δέντρο μας είναι εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, ώστε να του εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να ευδοκιμήσει.

Τα μπονσαι εσωτερικού χώρου όπως το Ficus ή η Carmona χρειάζονται σχετικά υψηλή υγρασία, πλούσιο φωτισμό και σταθερή υψηλή θερμοκρασία για να επιβιώσουν.

Τα μπονσαί εξωτερικού χώρου όπως o Juniper ή η ελιά αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και τη ζέστη του καλοκαιριού. Ιδανικά για να ευημερήσουν τα τοποθετούμε σε μέρη με μερικές ώρες ηλιοφάνειας και μία σχετικά αυξημένη υγρασία.

Πώς ποτίζουμε σωστά τα μπονσαι;

     Τα bonsai γενικώς χρειάζονται αρκετό νερό. Όταν το χώμα τους είναι ελαφρώς στεγνό ποτίζουμε αρκετά μέχρι να τρέξει νερό από τις κάτω τρύπες αποστράγγισης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επαναληπτικό πότισμα μετά από λίγα λεπτά.

Τα μπονσαι χρειάζονται λίπασμα;

     Τα δέντρα μπονσαι εκτός από νερό έχουν ανάγκη και από τακτική λίπανση για να ευδοκιμήσουν. Τα bonsai είναι φυτεμένα σε μικρές γλάστρες οπότε η λίπανση είναι απαραίτητη για να αναπληρώσουν τα θρεπτικά στοιχεία του χώματος. Συνήθως, χρησιμοποιούμε ισορροπημένο πλήρες υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα, βάζοντας μεγαλύτερες ποσότητες κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού και λιγότερες του φθινοπώρου.

Ποιες γλάστρες είναι κατάλληλες για τα μπονσάι;

      Για τα δέντρα μπονσάι προτιμούμε γλάστρες που διαθέτουν τρύπες αποστράγγισης για να φεύγει το νερό που περισσεύει από το πότισμα. Σχετικά με την επιλογή του μεγέθους και του καθορισμού των διαστάσεων, αυτό εξαρτάται από τις διαστάσεις του δέντρου, αποφεύγοντας πάντως τις μεγάλες και βαθιές γλάστρες.

Τι χώμα επιλέγουμε για τα μπονσαι;

     Για τα μπονσαι προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα (τύρφη, ακαντάμα κτλ) που του παρέχει την απαιτούμενη υγρασία στο περιορισμένο ριζικό τους σύστημα και συγχρόνως τους εξασφαλίζει την κατάλληλη αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα.

Κάθε πότε μεταφυτεύουμε τα μπονσαι;

     Συνήθως τα μπονσαι μεταφυτεύονται σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε δύο χρόνια, όταν οι ρίζες μαζεύονται κυκλικά γύρω από το φυτό και ξεπηδούν από το γλαστράκι. Κατά την μεταφύτευση αφαιρούμε συνήθως 20-30% των ριζών, κόβοντας ξεραμένα τμήματα του ριζικού συστήματος. Η καλύτερη περίοδος για να μεταφυτεύσουμε ένα μπονσαι είναι στις αρχές της άνοιξης, πριν αρχίσει η ανάπτυξή του.

Πώς κλαδεύουμε τα μπονσαι;

    Τo κλάδεμα των μπονσάι γίνεται για λόγους συντήρησης και διαμόρφωσης, προκειμένου να διατηρήσουν το σχήμα τους.To κλάδεμα γίνεται από την άνοιξη ως τις αρχές φθινοπώρου κόβοντας τη βλάστηση στην κορυφή και στις εξωτερικές πλευρές του φυτού.

Σε τι τιμές κυμαίνονται τα μπονσαι;

   Oι τιμές των δέντρων μπονσαι  ποικίλουν και καθορίζονται από πολλούς παράγοντες. Οι κυριότεροι αυτών είναι η ηλικία, το είδος του φυτού, η σπανιότητα της ποικιλίας του καθώς και η τεχνική καλλιέργειας που έχει εφαρμοστεί σε αυτό για να αναπτυχθεί. Υπάρχουν μπονσαι σε πολύ χαμηλές τιμές της τάξεως των 10-20 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και μέχρι μερικές χιλιάδες ευρώ.

Show All Collapse